©   Peter Menzel    Adjacent to an abandoned quarry, this 3,080 sf single-family   residence takes advantage of a steep hillside property with restricting   zoning code in the Napa Valley. The site-specific design is conceived   as three cascading roofs set in the landscape, each rotated at an   angle optimized for views of Mt. Tamalpais and Marin. 
       
     
  ©   Mark Luthringer    A breezeway living area bridges two solid masonry volumes designed for work and rest. The volumes consist of Earth Masonry Units (EMU), a low-carbon alternative to conventional CMU by replacing more than 50% of standard cement content with earth and recycled rocks.
       
     
  ©   Mark Luthringer    A creative block pattern emerged from the structural necessity of connecting the double wythe. Thermal mass of the block helps to   maintain a comfortable indoor temperature in the summer, while   radiant-heated floor delivers warmth in wintertime.
       
     
  ©   Mark Luthringer    Strategically placed windows puncture the masonry volumes to frame the landscape while   maintaining privacy. Daylighting is incorporated and natural cross   ventilation encouraged via a band of operable clerestory windows.   Large sliding doors and decks promotes indoor / outdoor living on an   otherwise challenging site.
       
     
  ©  Mark Luthringer
       
     
  ©  Mark Luthringer
       
     
  ©  Mark Luthringer
       
     
  ©  Jacob Snavely
       
     
  ©    Jacob Snavely
       
     
  ©    Jacob Snavely
       
     
Napa Residence 3.jpg
       
     
Napa Residence 4.jpg
       
     
 Design / Build in partnership with  WATERSHED MATERIALS   Engineer: Kevin Donahue and Greg Rulifson,  KEVIN DONAHUE STRUCTURAL ENGINEER   Landscape: Cynthia Wright 
       
     
  ©   Peter Menzel    Adjacent to an abandoned quarry, this 3,080 sf single-family   residence takes advantage of a steep hillside property with restricting   zoning code in the Napa Valley. The site-specific design is conceived   as three cascading roofs set in the landscape, each rotated at an   angle optimized for views of Mt. Tamalpais and Marin. 
       
     

© Peter Menzel

Adjacent to an abandoned quarry, this 3,080 sf single-family residence takes advantage of a steep hillside property with restricting zoning code in the Napa Valley. The site-specific design is conceived as three cascading roofs set in the landscape, each rotated at an angle optimized for views of Mt. Tamalpais and Marin. 

  ©   Mark Luthringer    A breezeway living area bridges two solid masonry volumes designed for work and rest. The volumes consist of Earth Masonry Units (EMU), a low-carbon alternative to conventional CMU by replacing more than 50% of standard cement content with earth and recycled rocks.
       
     

© Mark Luthringer

A breezeway living area bridges two solid masonry volumes designed for work and rest. The volumes consist of Earth Masonry Units (EMU), a low-carbon alternative to conventional CMU by replacing more than 50% of standard cement content with earth and recycled rocks.

  ©   Mark Luthringer    A creative block pattern emerged from the structural necessity of connecting the double wythe. Thermal mass of the block helps to   maintain a comfortable indoor temperature in the summer, while   radiant-heated floor delivers warmth in wintertime.
       
     

© Mark Luthringer

A creative block pattern emerged from the structural necessity of connecting the double wythe. Thermal mass of the block helps to maintain a comfortable indoor temperature in the summer, while radiant-heated floor delivers warmth in wintertime.

  ©   Mark Luthringer    Strategically placed windows puncture the masonry volumes to frame the landscape while   maintaining privacy. Daylighting is incorporated and natural cross   ventilation encouraged via a band of operable clerestory windows.   Large sliding doors and decks promotes indoor / outdoor living on an   otherwise challenging site.
       
     

© Mark Luthringer

Strategically placed windows puncture the masonry volumes to frame the landscape while maintaining privacy. Daylighting is incorporated and natural cross ventilation encouraged via a band of operable clerestory windows. Large sliding doors and decks promotes indoor / outdoor living on an otherwise challenging site.

  ©  Mark Luthringer
       
     
  ©  Mark Luthringer
       
     
  ©  Mark Luthringer
       
     
  ©  Jacob Snavely
       
     
  ©    Jacob Snavely
       
     
  ©    Jacob Snavely
       
     
Napa Residence 3.jpg
       
     
Napa Residence 4.jpg
       
     
 Design / Build in partnership with  WATERSHED MATERIALS   Engineer: Kevin Donahue and Greg Rulifson,  KEVIN DONAHUE STRUCTURAL ENGINEER   Landscape: Cynthia Wright 
       
     

Design / Build in partnership with WATERSHED MATERIALS 
Engineer: Kevin Donahue and Greg Rulifson, KEVIN DONAHUE STRUCTURAL ENGINEER 
Landscape: Cynthia Wright